vineri, 25 septembrie 2009

Bushcraft sau supravietuire

Este greu sa le diferentiezi atata timp cat unii tind sa le amestece datorita elementelor comune pe care le impartasesc.
Care ar fi acestea? In primul rand natura salbatica, imprevizibila, si in al doilea rand nivelul de pregatire - fizica, mentala, materiala si psihologica.
Dar, totusi, acestea doua sunt atitudini, fata de viata si mediul inconjurator, si comporta abordari total diferite.
In cazul ¨Bushcraftului¨, aproape intotdeauna pleci de la premisa ca trebuie sa fii pregatit pentru calatorie, ti-o organizezi si duci cu tine lucrurile de care consideri ca ai nevoie. Planificarea iti intareste si pregateste psihicul, si chiar daca nu excluzi elementele de natura variabila (hazardul) esti pregatit pentru aproape orice.
Pe de alta parte ¨Situatia de supravietuire¨ (o abordare mai aproape de adevar decat simpla raportare la termenul general) pune hazardul inaintea pregatirii si chiar daca consideri ca esti pregatit sa faci fata oricarei provocari (ai un celebru KITT de supravietuire si un psihic educat) intotdeauna realitatea te surprinde si niciodata nu esti pregatit 100% sa faci fata situatiei.
Personal nu as vrea sa fiu intr-o situatie de supravietuire pentru simplul fapt ca, mai mult ca oricand, te afli in preajma pericolului iminent chiar a mortii.
Situatile pot fi atat de diferite fata de scenariile pentru care te-ai pregatit incat nici abordarea inventiva nu-ti asigura supravietuirea, psihicul incepe sa-ti joace feste iar KITT-ul nu va contine niciodata acele elemente de care ai nevoie (atat din considerente de spatiu cat si de diversitate).
Exista adevarati ¨GURU¨ ai supravietuirii (de pe aici si de pretutindeni) care, paradoxal, isi incep pledoarile cu atentionari de genul ¨aceste sfaturi nu reprezinta decat o parere personala si nu garanteaza succesul dar nici nu pot fi retinute impotriva mea in caz ca nu functioneaza¨ (sau aproximativ). Si atunci, care e rostul sfatului, sau poate sunt doar gandurile si dorintele de celebritate ale unor persoane cu nimic speciale.
Personal optez pentru bushcraft, pentru educatie (in sensul acumularii de cunostinte) in spiritul respectului fata de mediul inconjurator (natura, civilizatie si toate celelalte) pentru ca doar un bagaj de cunostinte diverse te face mai puternic, mai pregatit pentru situatii neprevazute fara sa-ti incorsetezi mintea si spiritul in pattern-uri (sabloane) prestabilte si de cele mai multe ori inaplicabile.

miercuri, 16 septembrie 2009

Fierastraul pliabil finalizat (My folding saw)















L-am finalizat.
Cam rudimentar, nu neaparat performant (in comparatie cu cele moderne - de fabrica) dar vine cu multa satisfactie.

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Fierastrau pliabil




Dupa ce am facut fierastraul demontabil, m-am gandit sa-mi incerc "indemanarea" si cu unul pliabil.In al doilea rand, zilele astea am mers in padure pt "recoltarea" de bucati de lemn pt proiectele mele viitoare si m-am lovit oarecum de lipsa unui fierastrau mic usor de dus, sa nu ocupe mult spatiu si usor de strans.Asa ca am demontat un fierastrau mai vechi de gradina (cu o lama destul de buna - otel carbon elastica dar in acelasi timp destul de rigida) pe care l-am folosit ultima data acum vreo 6 ani (am taiat placi de onduline cu el) si care arata destul de rau (lama plina de rugina si rasina). Am curatat / slefuit lama putin.Pentru manier am folosit lemn de stejar foarte uscat (am trecut de la fag si sunt chiar multumit de felul cum se prelucreaza). Oricum e o lucrare in progres, urmand sa-i montez un opritor / blocator pentru lama, sa-i finisez manierul si sa-i ascut dintii.Date tehnice - lungime lama - 21 cm, lungime deschis / inchis - 46 cm / 25 cm, latimea medie a lamei 2 cm, grosimea lamei 2 mm, greutate aprox. 150 g.Sunt increzator ca va iesi destul de bine in final. Revin cu fotografii cand e gata.


vineri, 4 septembrie 2009

Cutitase pentru cioplit

Am facut si niste cutitase pentru cioplit diverse chestii.
Sunt facute dintr-o lama de otel carbon pentru taiat materiale textile si piele.

Fierastrau pliabil

Si un fierastrau pliabil, custom made (din diverse chestii recuperate)
Are doar 200 g si 30 cm deschiderea panzei.

Hobo Stove




Aceasta este sobita (hobo stove) pe care am facut-o dintr-un tub de aluminiu, inspirat de numeroasele modele prezentate pe youtube.
Desi designul e reusit (functioneaza perfect) alegerea materialului s-a dovedit neinspirata (se deformeaza la caldura). Gasiti in laterala si un filmulet cu ea in functiune.
Asa ca voi incerca un tub de otel inox, pana atunci enjoy.

Bine ati venit pe blogul meu

Salutare tuturor si bine ati venit in universul meu.
Am redescoperit pasiunea pentru natura (sau mai bine zis pentru bushcraft - cum ar zice englezii) dupa o letargie de aproximativ 15 ani in care am stat cu ochii in televizor si calculator, pierdut in universul virtual creat de lumea nebuna in care traim.
Asa ca, aici, am sa incerc sa va impartasesc din experientele mele in natura, ceea ce am invatat si lucrurile pe care le-am facut.
Sper sa va bucurati!