Totul a pornit de la o intrebare si apoi o discutie foarte lunga pe forumul www.bushcraft.ro.
"Vorbim despre cutite nordice, sudice, vestice si estice, dar putem identifica oare cutite traditionale romanesti? Sau o unealta de taiat omniprezenta?
Avem traditii in acest domeniu, ceva ce vine din trecut de care oamenii de rand nu se puteau desparti?
Sa incercam sa identificam si poate sa redescoperim aceste cutite (poate unii dintre noi le vor si readuce la viata avand in vedere ca sunt si mesteri)."
Cam asta era mesajul si intrebarea, si dupa multe discutii, in conditiile in care nu am putut identifica un pattern de cutit cu adevarat romanesc/traditional, a venit propunerea lui Dan Iliescu pentru initierea unui inceput in domeniu.
Dan, pe baza unor schite mai vechi, a propus o serie de cutite (cu forme diferite dar si cu destinatii complementare) pe care le-a denumit seria "CR - Cutit Romanesc".
Dintre acestea cel mai apreciat (in sensul dimensiunilor si formei lamei) a fost CR1, pe care Dan la si considerat ca initiator de serie si dupa aproape 4 luni de munca(inclusiv schimbarea otelului pt lama) a iesit "unealta" din fotografiile de mai sus.
Ma numar printre fericitii testeri si posesori ai acestui cutit de care m-am indragostit efectiv (si cred ca aceasta figura de stil spune totul).
Cateva detalii tehnice - lama de aproximativ 10.5 cm, groasa de 4,5 mm, tip rat tail si fixata in manier din lemn de frasin cu bucsa din inox.
Teaca, neconformista dar cu scop precis - siguranta totala- tub din PVC imbracat in piele, trei sisteme de atasare - dangling, orizontal la centura sau clasic vertical, clapeta de asigurare.
Voi mai vorbi despre acest cutit cat de curand unde voi atasa si fotografii cu teste facute.