marți, 9 februarie 2010

Cutit Romanesc - CR1 (Romanian Bushcraft Knife)






Totul a pornit de la o intrebare si apoi o discutie foarte lunga pe forumul www.bushcraft.ro.
"Vorbim despre cutite nordice, sudice, vestice si estice, dar putem identifica oare cutite traditionale romanesti? Sau o unealta de taiat omniprezenta?
Avem traditii in acest domeniu, ceva ce vine din trecut de care oamenii de rand nu se puteau desparti?
Sa incercam sa identificam si poate sa redescoperim aceste cutite (poate unii dintre noi le vor si readuce la viata avand in vedere ca sunt si mesteri)."
Cam asta era mesajul si intrebarea, si dupa multe discutii, in conditiile in care nu am putut identifica un pattern de cutit cu adevarat romanesc/traditional, a venit propunerea lui Dan Iliescu pentru initierea unui inceput in domeniu.
Dan, pe baza unor schite mai vechi, a propus o serie de cutite (cu forme diferite dar si cu destinatii complementare) pe care le-a denumit seria "CR - Cutit Romanesc".
Dintre acestea cel mai apreciat (in sensul dimensiunilor si formei lamei) a fost CR1, pe care Dan la si considerat ca initiator de serie si dupa aproape 4 luni de munca(inclusiv schimbarea otelului pt lama) a iesit "unealta" din fotografiile de mai sus.
Ma numar printre fericitii testeri si posesori ai acestui cutit de care m-am indragostit efectiv (si cred ca aceasta figura de stil spune totul).
Cateva detalii tehnice - lama de aproximativ 10.5 cm, groasa de 4,5 mm, tip rat tail si fixata in manier din lemn de frasin cu bucsa din inox.
Teaca, neconformista dar cu scop precis - siguranta totala- tub din PVC imbracat in piele, trei sisteme de atasare - dangling, orizontal la centura sau clasic vertical, clapeta de asigurare.
Voi mai vorbi despre acest cutit cat de curand unde voi atasa si fotografii cu teste facute.

sâmbătă, 6 februarie 2010

Cutite forjate - Two forged knives





Undeva pe internet faceam o promisiune si anume ca am terminat cu cutitele facute prin inlaturarea de material si ca trec la cele facute prin forjare.
Acum, inainte de a prezenta ultimele mele mici creatii, trebuie sa fac cateva aprecieri - tot ceea ce fac se bazeaza pe cunostintele acumulate si pe experienta impartasita de altii pe internet, folosesc materiale comune in general recuperate, tot ceea ce fac include foarte multa munca fizica - manuala (nu folosesc decat intr-o proportie destul de mica scule electrice si cele pe cale le folosesc sunt oarecum adaptate) si nu in ultimul rand incerc sa fiu prietenos cu mediul inconjurator (nu arunc aiurea ceea ce ramane de pe urma lucrurilor pe care le fac - pana si uleiul pe care-l folosesc la calire este alimentar-vegetal).
Pe la inceputul lui ianuarie am inceput sa lucrez la doua cutite forjate, fara sa am schite sau desene cu ceea ce as fi vrut sa fac din cele doua bucatele de otel arc pe care le avem.
Pana la urma, m-am lasat dus de val, iar cele doua lame de mai sus au iesit singure de sub ciocan (asa cum spunea un prieten partea frumoasa la forjare e ca poti modifica forma din mers).
Cel mai mare l-am vazut, in final, ca un cutit mai rustic si putin primitiv (de aia nici nu am insistat cu shlefuirea lamei), manierul e din lemn de cires, teaca din piele are un insert din pvc (pentru siguranta).
Cel mai mic, e un utilitar, am lucrat mai mult la lama in sensul ca am shlefuit-o (desi se mai vad urme de la pila, piatra si ciocan), manierul e din piele iar teaca foarte simpla.
Sper sa placa celor care le vad.

P.S. - pentru o vizualizare mai buna dati click pe fotografii.

Pauza de blog

Ati simtit vreodata nevoia de a lua o pauza de blog?
Eu da, desi e un mijloc de comunicare foarte "la moda" mie mi se pare destul de ciudat si imi lasa impresia unui monolog.
Dar asta e omul se mai odihneste dar trebuie sa se si intoarca la munca.
Acestea fiind spuse, gata pauza de blog (e drept ca a fost cam lunga)!