sâmbătă, 10 octombrie 2009

Toporul meu (My new axe)











In urma cu vreo 3 saptamani am dat intamplator peste un mester fierar (a lucrat ca tehnician tratamentist la fabrica de rulmenti din Suceava) si din vorba in vorba l-am rugat sa-mi faca un topor. Recunosc ca m-am inspirat din ceea ce am vazut in materie de topoare si am facut un mixt de elemente care sa-mi multumeasca ideile pe care le avea, de utilitate si estetice. Totodata, am vrut sa ma incadrez in aproximativ 800 g si sa nu fie disproportionat pt o coada de 45-50 cm.
Procedeul prin care a fost facut e oarecum o combinatie dintre forjare si confectie metalica (situatie data de lipsa unui ciocan pneumatic care sa asigure munca grea pe care omul nu o poate face - are in jur de 60 ani).
Lama e facuta din otel arc forjat care a fost atasat de inelul - bucsa in care intra coada, facut tot prin forjare dintr-un material mai moale. De asemenea, zona de imbinare a fost incarcata cu material prin sudura electrica.
La sfarsit, produsul final a fost calit intr-un cuptor electric (incalzit la aproximativ 830 grade) si "innegrit" prin incalzire la 350 grade si racit in ulei.
Coada este din lemn de fag (cumparata dintr-un magazin si cioplita dupa necesitate).

6 comentarii:

  1. Frumos lucru!Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, sper sa-i incurajez si pe altii sa incerce sa-si faca singuri ceea ce au nevoie in padure (sa nu sa inteleaga ca exclud cumparatul, dar experienta castigata, munca si rezultatul merita efortul).

    RăspundețiȘtergere
  3. Super lucrat, observ elemente din topoarele scandinave. Apropo de topoare, care e diferenta intre topor si secure? Si care e mai nimerit pentru bushcraft? Mersi anticipat
    Stefan

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos toporul dar lemnul de fag cam slabut pt coada iti recomand lemn de salcam uscat!parerea mea!Nicu SM

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca fagul e subevaluat ca esenta, intradevar salcamul e o esenta mai rezistenta, dar din experienta inaintasilor mei (bunici si unchi care au lcrat efectiv in padure ca si muncitori forestieri) si fagul se comporta foarte bine.
    Multumesc pt aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  6. salut,zsombor ma numec din tg mures, stiu ca am intarziat cu comentariul prima fiind din 2009 si ultimul din 2010, dar am dat din intamplare peste blog, am nevoie de un topor pt taiat lemne, pesciut, la in de mana in jurul casii. Mi a placut prezentarea ta, as vrea si eu unul, daca se mai poate rezolva. Telefonul meu 0747292500, birozsombor@gmail

    RăspundețiȘtergere