marți, 23 martie 2010

Kitt-ul de bushcraft (sau supravietuire)


Am inceput cu ceva timp in urma sa-mi oraganizez un mic kitt esential pentru iesiri in natura.
Elementele principale de la care am plecat au fost - un look traditional, sa pot duce lucruri esentiale si utile si nu in ultimul rand sa fie usor de purtat si oarecum asigurat permanent.
Ce am facut pana acum - in primul rand o gentuta din piele naturala care contine minimul necesar in orice iesire - o mica trusa medicala, busola, amnar, poncho ultrausor, folie de supravietuire, fluier, un kitt de foc (bricheta suplimentara + material combustibil - vata), o lanterna frontala(nu apara in foto) si 10 m de cordelina. Mai am loc pt ceva mancare sau bauturi calde - supa la plic, cafea, ceai, zahar, sare etc.
In al doilea rand, cutite - trei (nu purtate toate odata) CR1 (intr-o teaca tipica bushcraftului), un mic utilitar (sta in gentuta) si un chopper mediu (20 cm lama, aprox. 5mm grosime, otel carbon de arc, tais convex + halow ground, manier din lemn de stejar, teaca multifunctinala din piele naturala cu insert din PVC (i-am adaugat un mic buzunar pt doua mici pietre de ascutit care nu apare inca in foto). In functie de ce planuesc sa fac pot alege intre CR1 si chopper.
Iar in al treilea rand, kitt-ul de apa si gatit, foarte important (multi cand pun un balon sau prezervativ in kitt-ul de supravietuire cred ca au rezolvat problema apei dar nu asa - consider ca fierberea apei in natura e cea mai buna metoda de purificare si nu mai zic de minunile pe care le poate face hrana calda in anumite situatii) indiferent de cat planuiesc sa raman in natura. E format dintr-un bidon de 1l + cana, ambele din plastic (british army style) si o cana din otel (la fel cu cea din plastic tot de sorginte militara) toate inghesuite intr-o gentuta din canvas verde cu posibilitatea de agatare la centura (gentuta e inca in lucru asa ca foto mai tarziu). De ce din canvas - vara poate fi udata si tine apa rece iar iarna invers.
Tot ce vedeti in fotografii (cu exceptia CR1 si a lucrurilor evidente) sunt facute de mine - tot ce inseamna lucru din piele, cutitele (cel micut si cel mare) si organizarea (importanta nu?).
Mai am de finalizat gentuta pt bidon si centura (la care ma gandesc inca cum sa fie).
Sper sa va placa si astept pareri si eventual intrebari.
Multumesc.

2 comentarii: