Este greu sa le diferentiezi atata timp cat unii tind sa le amestece datorita elementelor comune pe care le impartasesc.
Care ar fi acestea? In primul rand natura salbatica, imprevizibila, si in al doilea rand nivelul de pregatire - fizica, mentala, materiala si psihologica.
Dar, totusi, acestea doua sunt atitudini, fata de viata si mediul inconjurator, si comporta abordari total diferite.
In cazul ¨Bushcraftului¨, aproape intotdeauna pleci de la premisa ca trebuie sa fii pregatit pentru calatorie, ti-o organizezi si duci cu tine lucrurile de care consideri ca ai nevoie. Planificarea iti intareste si pregateste psihicul, si chiar daca nu excluzi elementele de natura variabila (hazardul) esti pregatit pentru aproape orice.
Pe de alta parte ¨Situatia de supravietuire¨ (o abordare mai aproape de adevar decat simpla raportare la termenul general) pune hazardul inaintea pregatirii si chiar daca consideri ca esti pregatit sa faci fata oricarei provocari (ai un celebru KITT de supravietuire si un psihic educat) intotdeauna realitatea te surprinde si niciodata nu esti pregatit 100% sa faci fata situatiei.
Personal nu as vrea sa fiu intr-o situatie de supravietuire pentru simplul fapt ca, mai mult ca oricand, te afli in preajma pericolului iminent chiar a mortii.
Situatile pot fi atat de diferite fata de scenariile pentru care te-ai pregatit incat nici abordarea inventiva nu-ti asigura supravietuirea, psihicul incepe sa-ti joace feste iar KITT-ul nu va contine niciodata acele elemente de care ai nevoie (atat din considerente de spatiu cat si de diversitate).
Exista adevarati ¨GURU¨ ai supravietuirii (de pe aici si de pretutindeni) care, paradoxal, isi incep pledoarile cu atentionari de genul ¨aceste sfaturi nu reprezinta decat o parere personala si nu garanteaza succesul dar nici nu pot fi retinute impotriva mea in caz ca nu functioneaza¨ (sau aproximativ). Si atunci, care e rostul sfatului, sau poate sunt doar gandurile si dorintele de celebritate ale unor persoane cu nimic speciale.
Personal optez pentru bushcraft, pentru educatie (in sensul acumularii de cunostinte) in spiritul respectului fata de mediul inconjurator (natura, civilizatie si toate celelalte) pentru ca doar un bagaj de cunostinte diverse te face mai puternic, mai pregatit pentru situatii neprevazute fara sa-ti incorsetezi mintea si spiritul in pattern-uri (sabloane) prestabilte si de cele mai multe ori inaplicabile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu