marți, 9 februarie 2010

Cutit Romanesc - CR1 (Romanian Bushcraft Knife)






Totul a pornit de la o intrebare si apoi o discutie foarte lunga pe forumul www.bushcraft.ro.
"Vorbim despre cutite nordice, sudice, vestice si estice, dar putem identifica oare cutite traditionale romanesti? Sau o unealta de taiat omniprezenta?
Avem traditii in acest domeniu, ceva ce vine din trecut de care oamenii de rand nu se puteau desparti?
Sa incercam sa identificam si poate sa redescoperim aceste cutite (poate unii dintre noi le vor si readuce la viata avand in vedere ca sunt si mesteri)."
Cam asta era mesajul si intrebarea, si dupa multe discutii, in conditiile in care nu am putut identifica un pattern de cutit cu adevarat romanesc/traditional, a venit propunerea lui Dan Iliescu pentru initierea unui inceput in domeniu.
Dan, pe baza unor schite mai vechi, a propus o serie de cutite (cu forme diferite dar si cu destinatii complementare) pe care le-a denumit seria "CR - Cutit Romanesc".
Dintre acestea cel mai apreciat (in sensul dimensiunilor si formei lamei) a fost CR1, pe care Dan la si considerat ca initiator de serie si dupa aproape 4 luni de munca(inclusiv schimbarea otelului pt lama) a iesit "unealta" din fotografiile de mai sus.
Ma numar printre fericitii testeri si posesori ai acestui cutit de care m-am indragostit efectiv (si cred ca aceasta figura de stil spune totul).
Cateva detalii tehnice - lama de aproximativ 10.5 cm, groasa de 4,5 mm, tip rat tail si fixata in manier din lemn de frasin cu bucsa din inox.
Teaca, neconformista dar cu scop precis - siguranta totala- tub din PVC imbracat in piele, trei sisteme de atasare - dangling, orizontal la centura sau clasic vertical, clapeta de asigurare.
Voi mai vorbi despre acest cutit cat de curand unde voi atasa si fotografii cu teste facute.

17 comentarii:

  1. Arata foarte misto, de-abia astept sa primesc unul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu putem vorbi de cutite traditionale romanesti, ca romanii nu au traditie in fabricarea cutitelor.
    Si ce gasesti facute la noi sunt copi si inspiratii de la celelate popoare.De multe ori ne dorim si ne fortam sa credem ca exista ceea ce nu exista. In schimb avem traditie cu oale delut, linguri de lemn, unelte si agricole si scule, ...
    Desi sunt cativa baieti care lucra cu bun simt si la noi, totusi sunt putini si ei si la inceput. Nici vorba de traditie, ... inca. Dar in timp, cine stie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai dreptate ca nu poate fi identificat un cutit traditional romanesc (in primul rand datorita istoriei zbuciumate din aceasta zona) datorita ifluentelor majore ale tuturor populatiilor care au trecut si/sau au ramas perin zona.
    Daca e sa studiem unealta "cutit" (destul de prezenta in diverse muzee de istorie) vom gasi influente indo-europene, celtice, asiatice etc., dar cred ca aceasta situatie e valabila in toata lumea.
    Una peste alta, incercam sa initiem o traditie, cel putin in materie de cutite create artizanal.
    Nu pot sa spun ca am o contributie extraordinara in materie, dar cel putin ma alatur celor care incearca - cel putin pe urmatorii ii apreciez im mod special - Cristian Soimosan, Dan Iliescu, Matei Campan si altii pe care nu-i cunosc sau sunt inca la nivel de entuziasti (ca si mine).
    Cat despre faptul ca suntem putini - cred ca o vizita pe myknife.ro - forum, iti va arata ca nu suntem neaparat putini si faptul ca nu numarul e important ci doar calitatea.
    Cei pe care i-am enumerat au site-uri proprii si vei vedea ca au tot ceea ce le trebuie sa se califica ca si reprezentanti seriosi ai Romaniei im materie de cutite custom (fara sa-i exclud si pe altii pe care nu-i cunosc).
    Multumesc pt aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  4. A, si Vasi, bravo pt ceea ce faci.

    RăspundețiȘtergere
  5. Incet incet o sa miste treaba si la noi,

    RăspundețiȘtergere
  6. No, cum ii ai bagat cutitul la lemn ???
    Cum lucrii cu el ? E comod? Tine taisul ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Cutitul se comporta exceptional, e indemanos si tine foarte bine taisul.
    Da, stiu ca am promis fotografii cu teste si sper ca in week-end sa le postez alaturi de altele.
    Acum e o perioada cam nefasta cu timpul liber pt mine.

    RăspundețiȘtergere
  8. salut.da traditie hmm e multa combinatie de influente si fiind la rascrucea lumilor am luat de al toti.acesta e.r . 1. arata promitator char bine.e lat e marfa char nu am vazut asa ceva pina acum.bravo .eu am in plan ceva ce sa fie rominesc da e o combuinatie de stiluri poate il realizez acum e pe hirtie si o sa-l numesc cr 3 .

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum puteti sa ziceti ca nu avem traditie in fabricare cutitelor ? Uitati-va numai pe columna lui Traian sa vedeti diferite variante de "daka" , cutitul cu varful intors al dacilor. Credeti a existat vreun cioban roman , din vremuri stravechi, fara cutit ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu a spus nimeni ca nu avem traditie - am spus ca nu putem identifica un model specific care sa se fi transmit din generatii in generatii.
    Inclusic daka - sica, are influente asiatice si ca model nu mai este specific in prezent!

    RăspundețiȘtergere
  11. Avem, sau am avut, traditie dar din pacate s-a pierdut in timp.
    Nu cred ca sabiile romanesti s-au facut de ras in razboaie unde au concurat cu alte oteluri.
    Poate ca tiganii fierari mai reusesc sa o pastreze, si eventual unii, ca tine, pasionati de asa ceva.
    Apropo, primesti si comenzi?

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc pentru aprecieri si scuze pentru intarzierea cu care am raspuns!
    Da mai fac si cutite si alte chestii la comanda.
    Zilele astea sper sa fac un mic update cu ce am mai facut in ultimul timp.

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut.daca imi permiteti..eu cred ca exista un cutit pe care il putem numi traditional romanesc..si anume simceua,cutit facut manual din lama de coasa sau secere,cu maner incrustt in plumb,traditional pentru zonele Caras-Mehedinti. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Salut, mai fabrici asemenea cutite?

    RăspundețiȘtergere
  15. Intr-adevăr, exista cutit traditional romanesc simceaua, așa cum ați spus specific zonei Mehedinti, nu se mai confecționează însă eu recent am hotărât sa păstrez tradiția. Cei ce nu cunosc acest cutit îl pot vedea pe ocazii.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ,,Simceaua'' (in grai banatean se pronunta samsheaua)este in cutit specific Banatului de sud est, mai precis satului Plugova din judetul Caras-Severin, acolo unde a fost ,,inventata''(mosu'Vucea)si de unde a ,,iradiat''imprejur, in toata ,,bacuimea''.
      Pentru cine este interesat ,,bacui'' este porecla locala a banatenilor din partea dreapta a bazinului raului Cerna pana la Domasnea.
      Datorita calitatilor ei a ajuns si in Mehedinti (peste munte) dar nu este specifica Mehedintiului.Este ca si cum ai spune ca acel teribil kukri este specific britanic.
      Otelul lamei nu este lucrat din secera ci din ,,calcai'' de coasa. Manerul de tip ,,rat tail'' este mesterit intotdeauna din lemn de prun iar teaca din lemn de ,,iagud''(dud) sau magrin (salcam).
      Plugovenii o purtau in vechime la picior, sub obiala opincii si mai apoi in buzunarul de la pieptar.Era un cadou pe care de foarte tineri, baietii il primeau de obicei de la un bunic.
      Strabunicu' a avut, bunicu' a avut, tata a avut, eu am.
      Doua.
      Impreuna au mai mult de 90 de ani.

      Ștergere