vineri, 1 octombrie 2010

Hudson Bay Company knife


Am visat mai mult timp la un cutit potrivit activitatilor outdoor, cu un format probat si cu valeetati universale.
Din multele modele si formate probate in diverse zone ale globului si in perioade diferite din istorie m-am oprit asupra unui model considerat ca a ridicat America si poate primul cutit facut in serie si vandut in jurul anilor 1790 colonistilor englezi si nu numai care si-au cautat norocul in zona golfului Hudson din America de Nord.
Modelul, considerat ca un adevarat utilitarian, a fost comandat in Anglia atelierelor din Sheffield si comercializat de Hudson Bay Company (care intermedia comertul cu bunuri in zona).
Date tehnice - otel arc forjat, 23 cm lungimea lamei cu 35 cm in total, latimea medie 4,5 cm si grosimea medie 5 mm. Greutatea totala cu tot cu teaca cred ca in jur de 450-500 g.
Niturile si bolsterele din alama si bronz iar lemnul desi nu mai stiu cum se cheama e o esenta extrem de dura dar totusi usor de prelucrat.
Teaca din piele fara insert (e facuta din 4 straturi succesive de piele de 1,5 mm si intaritura din piele mai groasa de 5 mm).
La inceput am fost circumspect ca-mi va reusi si ca voi fi multumit de rezultat dar, odata finalizat, nu am fost dezamagit, sunt foarte multumit de rezultat si de echilibrul de care da dovada.

2 comentarii: